1 8 minute 5 luni

Pe trupa Monday Shadows am ascultat-o pentru prima dată LIVE în cadrul festivalului Rock the Camp pe care am avut bucuria să-l prezint în această vară. Formația este alcătuită din 5 bărbați adevărați puși pe-a face muzică de calitate și care tocmai au lansat un nou single, Baby, în această lună. Haideți să facem cunoștință, în următoarele rânduri, cu Dan Hurgoiu (Bass), Ovidiu Crișan (tobe), Răzvan Bobeică (solist vocal), Lóránt Bülgőzdi (chitară) și Sandor Horvath (chitară).

Genul propus de trupă este un Hard N’ Heavy Rock asociat unui început greoi de săptămână, venit după un weekend plin, în care ești nevoit să-ți dai refresh și să o iei de la capăt.

Albumul lor, Nopți albe (2021) m-a inspirat să scriu acest nou articol pentru că sună foarte modern, dar și old school, în același timp. Melodiile propun un stil original completat cu mici influențe sonore de la trupe ca: Iron Maiden sau Metallica. Toate cele 10 melodii sunt cântate în forță și conțin versuri cu un mesaj direct de ”îmbărbătare” în fața vieții. Ele transcriu viața de noapte a fiecărui rocker și biker. Cu toate că acest stil de viață te încarcă și te consumă pe interior îți vine greu să renunți: O să ai doar nopți albe / Până sufletul îți arde.

Când am ascultat melodia de intro am fost plăcut surprins să aud și să-mi imaginez fiecare instrument cum intră pe rând pe scenă; mai întâi tobele urmate de balansul basului și mai apoi de cele două chitare.

Prima melodie cu voce de pe album este și single-ul care dă numele acestuia, Nopți albe. Vocea gravă și răgușită a lui Răzvan Bobeică m-a dus cu gândul către Adi Igrișan, Baciul din Cargo. Combinația dintre riff-urile grele și melodicitatea refrenelor este una de succes și mereu a avut loc în inima mea de ascultător împătimit.

Evadarea este una dintre melodiile preferate de pe album și începe cu o progresie de riff-uri á la Iron Maiden. Versurile sunt în antiteză, proiectând o veșnică luptă între două lumi, vindecarea versus viața de huzur: Când te va găsi cineva / Liniștea ta / O vei lăsa undeva / Nu o căuta / Te va găsi cineva / Și toată viața ta / Vei lupta, vei urla / În mintea ta.

Salt mortal este piesa ce m-a atras cel mai tare pentru că se adresează prietenilor și fanilor trupei propunând ideea de a privi viața ca pe un spectacol: Hai vino cu noi la cel mai mare show…Momentul e-al tău / Te-nvățăm să trăiești.

Băieții promit în aceste versuri că-și vor face pasiunea până în ultima clipă, gravitatea ideei fiind susținută și de galopul riff-urilor: Cortina se lasă când ochii se-nchid / Clădim decisiv al culiselor zid / Dar scena e singura casă ce-o știi / Imună mereu la al vieții venin.

Tăcerea poate fi interpretată ca o melodie prin care eul liric își găsește împăcarea de sine și salvarea din viața păcătoasă: Le iau pe toate / Le pun pe spate/ Astăzi sunt iertate, iar Eroii din noapte (posibil îngerii) care salvează viețile oamenilor constituie antitodul vieții blestemate. Sau pur și simplu povestea unui om care după un weekend neliniștit și destrăbălat, pune capul pe pernă și se odihnește, uitând cele întâmplate în ziua următoare. Tot în această piesă apare și cel mai emoționant solo de chitară prin tapping-ul lui Lóránt Bülgőzdi.

Melodia Jocul final ne dezvăluie viața ca pe o vânătoare permanentă în care orice fărâmă de speranță te face să continui: Fugi într-una de pierzare / C-o picătură de noroc; Ești prins în marea vânătoare / Ultimul pion din joc.

Monday Shadows continuă seria cântecelor dedicate motocicliștilor cu Motoarele fiind o trupă demnă de a fi comparată cu grupurile de referință ale aceluiași stil care au abordat acest subiect ca: Iris (Harley-Davidson), Cargo (Călare pe motoare), Trooper (Două roți), Judas Priest (Heading to the highway), Manowar ș.a.

Vin spre tine toate / Cu roțile înălțate / Cu gecile pe spate / Și cu gulere zimțate.

Spirit liber încheie călătoria primului album al formației pe un ton de resemnare cauzat de singurătate și pierderea speranței către o schimbare. Eul liric își recunoaște greșelile și devine înstrăinat de cei din jur : Știu că am greșit. / Cei din jur s-au îndepărtat / Parcă-s exilat / De vise am uitat. În sinceritatea lui, ultimul strigăt este tot spre eliberarea sufletului: Nu vreau să mă prefac / Nu mai pot să tac … Spirit liber învață-mă să zbor / Să dau de urma îngerilor.

Recomand să ascultați acest album integral și să-mi scrieți în comentarii care sunt melodiile, pasajele, solo-urile și versurile voastre preferate. Trupa susține un concert aniversar cu invitați din breaslă pe data de 10 noiembrie în Cluj.

Până data viitoare vă invit să mă vedeți LIVE în acțiune cu Rock Comedy Show-ul la București pe 3 și 25 noiembrie, Făgăraș pe 4 noiembrie și Buftea pe 15 decembrie.

Rock Hard & Ride Free !!!

ALEXANDRU ARNĂUTU ”VRACIU” (actor, comediant si solist vocal)

este primul comediant din România care îmbină muzica ți impersonările (impressions) actorilor de la Hollywood cu fenomenul de Stand-up Comedy. A participat în 2016 la emisiunile iUmor și X Factor, unde a ridicat publicul în picioare și a primit un “contract în alb” din partea lui Mihai Bendeac pentru a colabora la emisiunea, În puii mei. La finalul anului 2017 l-ați putut vedea în acțiune si la Vocea României în echipa lui Adrian Despot. În anul 2019 a urmat colaborarea cu Romanii au Talent, unde a făcut un moment de Stand-up muzical și a primit 4 de DA din partea juriului. În ultimii doi ani a fost invitat special la iUmor, unde a facut ROAST juraților, imitându-i pe Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone si pe multi altii.

Facebook Comments Box

Un comentariu la „NOPȚI ALBE CU BERE RECE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha loading...