0 9 minute 2 luni

Bună seara, prieteni!!!

Cred că știți deja că sunt un mare fan al trupei Iris și nu doar datorită impersonării lui Cristi Minculescu, dar și pentru că am o colecție interesantă cu aproape toate albumele lor de referință,  pe vinil, CD și casetă.

I-am văzut prima dată  LIVE în 1995 la Iași (Sala Polivalentă) cu turneul Marlboro Music, alături de Compact B și Holograf. Momentul în care au apărut pe scenă m-a marcat pentru că am simțit o energie puternică din partea publicului și s-a lăsat cu Rock adevărat, dat din plete și după concert cu o altercație între poliție și unii rockeri. Sentimentul a fost exact ca atunci când vezi fulgerul și auzi tunetul din timpul unei furtuni. Am fost electrocutat pe viață! (thunderstruck).

Primele amintiri din copilărie cu trupa Iris sunt legate de vinilurile Iris II și Iris IV pe care le ascultam cu sfințenie aproape zilnic la pick-up-ul unchiului meu, Dan. Recenzia de astăzi este pentru albumul pe care îl consider cel mai reușit din cariera grupului, pentru că împreună cu producătorul muzical, Mihai Godoroja au găsit un sunet al lor și au renunțat la împrumuturile și inspirațiile de la trupele din afară, gen: Led Zeppelin, AC/DC, Whitesnake, Deep Purple sau Judas Priest.

Coperta albumului a fost pictată de regretatul pictor și cântăreț, Adrian Berinde (1958-2019) și se numește simplu, Vouyage au bout de la nuitulei pe pânză. Îmi amintesc și tricourile cu imaginea acestui album, care arătau superb. Este o copertă interesantă care arăta că formațiile de Rock autohtone pot avea inspirație.

Lună plină este piesa care deschide discul, fix ca într-un film horror cu vârcolaci. Cu sunetul de fundal în care se aude urletul lupilor, furtuna, ploaia și pașii unui străin ce se apropie și iși aprinde o țigară. Doru Borobeică ne arată tehnica de slap, ducându-ne cu gândul la genul funk, iar Cristi vine cu versul impunător:

Tu ai să faci cum zic eu ! / Nu vei putea rezista, Ca să ucizi nu e greu ! Alege tu arma, da!

Riff-urile melodiei sunt destul de agresive și au vână, iar albumul este cu mult mai tehnic din punct de vedere instrumental ca precedentele. După solo-ul de chitară își face apariția unul de bas, culminând cu refrenul care incită la un strigăt de revoltă asupra societății. Mesajul este simplu: oricât ai încerca să schimbi lumea, nu vei reuși, de aceea este bine să te mulezi după reguli și sistemul bine definit.

Ai vrea tu lumea să o poți schimba, nu pot /Ai vrea tu, nu pot, cer senin nu vei avea!

Una dintre cele mai reușite melodii Hard Rock din anii 90 este Somn bizar. Refrenul este unul recognoscibil, ambele variante ale trupei cântă acest cântec și astăzi în concerte, iar versurile ne prezintă o conformare prin ironie a Eului liric față de societate. Nu mai există luptă sau revoltă, ci doar acceptarea situației în care se află, ca într-un somn. Videoclipul de la Somn bizar era difuzat des pe TVR și Atomic TV, având imagini din studio și de la concertele trupei.

Ei se uită-n urmă cum te stingi / Ochii lor te-au prins acum în chingi

Chiar nu știi că ești un zar / Aruncat de-un orb bizar / Sufletul ți-l bei c-un pai!

Călătorul este cântecul compus de Adrian Ilie, unul dintre chitariștii importanți ai grupului, iar băieții au inclus-o pe acest album ca o trimitere către anii de glorie. Balansul melodiei este dat de bătaia cu sete a lui Nelu Dumitrescu în tobe și de riff-urile grele și bine punctate ale chitarelor.

Baby este o altă melodie de succes din repertoriul trupei Iris cu versuri în care dragostea este subiectul principal, iar Cristi își declară iubirea pentru totdeauna:

Baby ,baby, baby tu vei fi a mea / Ești unica iubire, unica iubire / Ultimaaa…

Cred că această baladă Rock este o compoziție deja clasică pentru muzica românească, recunoscută și cântată de multe generații. Solo-ul de chitară este unul dintre cele mai reușite și emblematice pentru acest gen de muzică, executat mereu în LIVE-uri cu maximă precizie și implicare de către Valter Popa. Pe 13 decembrie 1996 în cadrul lansării albumului la Sala Polivalentă din București, Baby a fost cântată în duet împreună cu Felicia Filip, după modelul inspirat de Freddie Mercury și Montserrat Caballé.

Demagogi intră în forță cu ritmul tobelor și prezența chitarei electrice, dar și cu versuri ce satirizează minciuna și fățărnicia. Împreună cu Lună plină, Omul nimeni, O viață de om și Nu vor (să meargă pe sârmă) face parte din melodiile cu tentă Heavy ale discului.

O să râdem de acei care cred / Că haina face totul pe un om obez

Demagogi! / Nimeni nu vă poate suporta / Demagogi! / Nu avem nevoie de aşa ceva.

Actorul Adrian Pintea dă glasul unui intermezzo pe versurile lui Mihai Godoroja cu Nu vor care ne introduce în lumea misterioasă și interesantă a circului. Aici cred că începe și partea conceptuală a albumului prin povestea saltimbancilor care sunt mereu într-un dans cu moartea.

Ce senzație să plutești deasupra tuturor/  Și dacă vrei și dacă vrei iarăși în arenă să revii / Toți vor plăti din nou bilete / Că ești clown Și-ai putea fi lovit, da!

Melodiile cele mai agresive sunt compuse de basistul trupei, Doru Borobeică fiind și cele preferate de mine, iar Vis pierdut, Nopțile ce le-ai avut și Să nu crezi nimic (preluare Thin Lizzy) continuă latura sentimentală și nostalgică a trupei. Pentru varianta video și cu mai multe detalii a recenziei aveți link-ul către canalul de YouTube.

Mulțumesc trupei Iris pentru savoarea dată copilăriei mele, mulțumesc unchiului pentru inițierea în lumea muzicii și mulțumesc mamei pentru că mi-a cumpărat această casetă, când a apărut.

Vă invit ca de fiecare dată să reascultați acest album sau pentru cei mai tineri să-i dați o șansă și să îmi scrieți în comentarii care sunt melodiile voastre preferate de pe discul Lună Plină.

Ne vedem LIVE săptămâna viitoare la concertele din București, 28 februarie; Buftea, 29 februarie și Iași, 2 martie.

ALEXANDRU ARNĂUTU ”VRACIU” (actor, comediant si solist vocal)

este primul comediant din România care îmbină muzica ți impersonările (impressions) actorilor de la Hollywood cu fenomenul de Stand-up Comedy. A participat în 2016 la emisiunile iUmor și X Factor, unde a ridicat publicul în picioare și a primit un “contract în alb” din partea lui Mihai Bendeac pentru a colabora la emisiunea, În puii mei. La finalul anului 2017 l-ați putut vedea în acțiune si la Vocea României în echipa lui Adrian Despot. În anul 2019 a urmat colaborarea cu Romanii au Talent, unde a făcut un moment de Stand-up muzical și a primit 4 de DA din partea juriului. În ultimii doi ani a fost invitat special la iUmor, unde a facut ROAST juraților, imitându-i pe Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone si pe multi altii.

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha loading...