În perioada anilor 1993-1994 România a avut parte de turneul Marlboro Music în care trio-ul Rock-ului autohton (Compact, Holograf și Iris) își dezlănțuia forțele. Tot în acești ani locuiam la bunicii mei și datorită unchiului Dan am început să ascult la pick-up (turntable) aceste trupe și multe altele. Deși aveam 5 ani nu frecventam grădinița, așa că bunica avea parte de concerte zilnice în care îi cântam integral, cu vocea, albume ca: Iris II, Holograf II, Compact: Cântec pentru prieteni sau Phoenix Cantafabul
Când a ajuns turneul mai sus menționat la Iași, Dan a făcut rost de două bilete și după ce am primit aprobarea mamei am plecat spre concert. A fost prima data când îi vedeam pe scenă și realizam că Holograf nu este numele unui singur om care cântă muzica de pe vinilul din mâna mea, ci sunt vreo 5 persoane la instrumente diferite.
Compact era în varianta cu Leo Iorga și Adrian Ordean, Holograf promova albumul Stai în poala mea, iar la Iris a fost măcel! A fost o energie extraordinară, pe care am simțit-o în acea seară și care m-a motivat să-mi doresc să urc și eu pe scenă în fața publicului.
Cu bănuții din alocația primită de la școală am început să formez mica mea colecție de casete, cu trupele îndrăgite, după exemplul luat de la unchiul meu. Una dintre aceste casete a fost albumul despre care voi povesti în această recenzie, Stai în poala mea (1995). Discul a fost ultima colaborare cu cei de la Electrecord și este o raritate printe colecționarii de viniluri și CD-uri, prețul pentru o copie ridicându-se la sume destul de importate. Sunt mândru să scriu că în primăvara anului 2022, la câteva zile după ce am filmat un podcast împreună cu Iulian Vrabete, am găsit albumul la un anticariat, iar prețul a fost unul de bun simț.
Din câte știu, coperta cu cei cinci membri în costumul lui Adam și cu câte un iepuraș în poală a stârnit reacții de toate felurile fiind considerată controversată la acea vreme. Mi-a atras atenția sunetul și genul melodiilor de pe acest disc. Cred că este cel mai agresiv din discografia holografilor, cu melodii ca Noapte nebună, Banu-i ochiul dracului, Radio și SIDA, dar și două balade emoționante ca Mama și Simona.
Ai o oră să te distrezi deschide albumul cu un aer adolescentin și plin de viață, întărit și de versurile libertine:
Casa este plină, plină și pe hol
Dansăm pe masă și nu ne pasă dacă ești în fundul gol
Poți să faci acuma tot ce ai visat
E seara ta poți să fumezi sau să te mu-mu-mu în pat
Imaginea de ansamblu este asemănătoare petrecerilor date în cinstea zeului Bacchus, pentru că în lipsa cluburilor de astăzi, băieții din Holograf organizau petreceri ca ale celor din Motley Crue, invitând publicul după concerte în apartamentul lor închiriat. Tot din această atmosferă de bucurie și amiciție sinceră face parte și melodia cântată de Florian Pittiș și Mircea Vintilă, Vis de primăvară:
O cameră micuță dar de prieteni plină
Ce-aveau și foc în suflet și-n ochi aveau lumină
După Florin Ochescu (Banii Vorbesc), la chitară a fost cooptat Romeo Dediu de la trupa Commando (Templul Plăcerilor) și asta se poate auzi pe partea de riff-uri mai spre Hard N Heavy Rock ca de exemplu melodia SIDA și solo-urile virtuoase à la Michael Angelo, ascultă Noapte nebună.
Vise în buzunar continuă aerul tineresc propus de prima melodie de pe album cu balansul dintre basul lui Iulian Vrabete și tobele lui Edi Petroșel care sună foarte bine și în forță. Probabil versurile melodiei au vrut să exprime libertatea simțită de cei tineri după revoluție și să rezume totul la puterea viselor fiecăruia.
Tot ce vreau să-ți spun acum / Am aflat de mult / Viața are un singur drum
Și timpul e prea scurt / Are, are fiecare / Ai și tu și noi /
Vise, vise, vise-n buzunare / Are, are fiecare / Ai și tu și noi / Vise, vise, vise-n buzunare.
Fiecare melodie de pe acest album are un refren care te prinde și poate fi cântat cu ușurință, iar M-am săturat nu face excepție, având versuri care îndeamnă la manifestarea autenticității atitudinale prin găsirea respectului de sine.
Vine, vine, vine / Ziua-n care v-a fi bine si pentru mine
(…) Dar astăzi
M-am saturat s-ascult la tot ce mi se spune / M-am săturat să mă prefac mereu
M-am saturat de lume prea multe vorbe bune / M-am saturat si acum voi fi chiar eu.
Radio Radio este povestea clasică a artistului care o dată ce ajunge faimos uită de unde a plecat și de oamenii care i-au fost alături. Dar, karma lovește în final, iar singurătatea este tot ce-i mai rămâne.
Oare a meritat să lași prietenii în urmă și amintirea lor pentru iluzii pierdute
Iar acum ai rămas singur și nimenea nu poate să te ajute!
Ai urcat pe scenă acum și-au uitat de toate
Nu mă mai cunoști, dar știu că într-o zi ai să-mi dai dreptate!
SIDA este un avertisment pus pe muzică, care ajunge a fi în final mai mult o părere de rău în urma unei nopți de plăcere împreună cu o necunoscută. Basul ține în spate întreaga melodie, iar riff-urile de chitară pe partea strofei sunt sacadate și pe un ton amenințător.
Ai făcut-o doar odată / E de-ajuns să-ți pară rău
Noaptea aia blestemată fie / Asta-i soarta / E SIDA și e-n trupul tău!
După patru piese Hard Rock, pe ambele părți ale discului sunt două balade. Prima este Mama și de fiecare dată când îi ascult versurile mă duce cu gândul la mama mea. Versurile însumează regretul față de trecerea timpului și de pierderea unui părinte.
Aș fi putut să fiu mai mult cu tine împreună, / Aș fi putut să mă opresc doar o clipă să vorbim
Tu nu mi-ai spus vreodată că te durea, / Și-n sinea ta știai tot timpul că mai e puțin
Dar azi nu au rost cuvintele, spune-mi unde ești, oare mă auzi?
Mi-e dor, dor de tine acum.
A doua parte a discului începe pe tonul anilor 80 cu o melodie Glam, pe tema Sex, Drugs and Rock N Roll, cu versuri care fac trimitere la flirt și apropiere intimă. Riff-ul de început este luat de la melodiile fostei trupe în care a cântat Romeo Dediu, Commando, respectiv Extaz și Vreau tot ce ai.
Noapte nebună este una dintre piesele mele preferate de la trupa Holograf și se înscrie lejer în top-ul compozițiilor Hard Rock ale grupului. Deși versurile sunt unele care te duc cu gândul la o noapte de coșmar și ceva malefic, instrumentalul și ritmul melodiei sunt unele potrivite pentru un dans la bară. Când o reascult mă face să-mi amintesc de actrița Marisa Tomei în filmul cu Mickey Rourke, The Wrestler (2008).
Sunt toți și mă așteaptă ca să vin / Să-mpărtășim o cupă plină cu venin,
Și cine n-are semnul niciodată, niciodată nu va ști, nu va ști, nu va ști
O să fie bine împreună cu Ai o oră să te distrezi și Stai în poala mea au fost hit-urile de pe acest album și o ascultam des în reclama TV a concertului 69% unplugged. O melodie caldă și cu multă energie la refren care incită la dans, mișcare, bucurie și te îndeamnă să-ți trăiești viața.
Banu-i ochiul dracului are un ritm alert și ar putea avea succes la publicul Rock dacă ar fi introdusă în playlist-ul trupei. Versurile scot în evidență calitatea efemeră a finanțelor, dar și a timpului alert, care deși încărcat de muncă (pentru bani) și plăcere (obținută prin bani), poate trece in defavoarea noastră, în final rămânând doar cu ceea ce ai putut construi în tinerețe.
Simona încheie albumul într-o notă romantică cu o declarație de dragoste chiar dacă din versuri înțelegem că cei doi s-au separat, speranța de a fi din nou împreună totuși există.
Dar vreau sa știi când vii ca vei fi tot a mea / Dacă noi nu ne-am fi aflat,
Dacă noi n-am fi existat, dacă noi doi tot ne-am fi iubit.
Chiar dacă timpul l-a dat uitării și unii ascultători mai tineri ai muzicii Rock și Metal nu-l cunosc, mie îmi place tare mult acest album și îl recomand cu drag pentru o nouă audiție! Ne revedem luna viitoare cu o nouă recenzie scrisă, iar până atunci propuneți în scris prin comentarii, albume Rock/ Metal cu trupe românești la care v-ar plăcea să citiți părerea mea.
Cu prietenie, Alexandru Arnăutu Vraciu
ALEXANDRU ARNĂUTU ”VRACIU” (actor, comediant si solist vocal)
este primul comediant din România care îmbină muzica ți impersonările (impressions) actorilor de la Hollywood cu fenomenul de Stand-up Comedy. A participat în 2016 la emisiunile iUmor și X Factor, unde a ridicat publicul în picioare și a primit un “contract în alb” din partea lui Mihai Bendeac pentru a colabora la emisiunea, În puii mei. La finalul anului 2017 l-ați putut vedea în acțiune si la Vocea României în echipa lui Adrian Despot. În anul 2019 a urmat colaborarea cu Romanii au Talent, unde a făcut un moment de Stand-up muzical și a primit 4 de DA din partea juriului. În ultimii doi ani a fost invitat special la iUmor, unde a facut ROAST juraților, imitându-i pe Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone si pe multi altii.