2 16 minute 6 luni

Mijlocul și sfârșitul anilor 90 creionează din nou o perioadă frumoasă pentru muzica din România. Genurile de nișă provenite din Rock: Alternative, Punk și Metal culminând la noi în țară prin câteva albume reușite: Respect(Altar), Neutorica, Tot ce-aș vrea să-ți spun (Conexiuni), Lună Plină (Iris), Stai în poala mea! (Holograf), 88-95 Compact B, Schimbul 3, ZOB III, Fenomental (Vița de Vie), Ziua Vrăjitoarelor (Cargo) ș.a.

O trupă înființată la începutul anilor 80 de fostul chitarist din IRIS, Adrian Ilie și care la voce l-a avut inițial pe Cristi Minculescu reușește să lanseze la casa de discuri ROTON din Iași primul album cu numele, Pericol de moarte în decembrie 1996. Acest album în forma lui fizică a devenit o raritate și regret și astăzi ziua în care am dat peste CD la un târg din Slănic Moldova și nu am rugat-o pe mama să mi-l cumpere crezând că formația de pe albumul albastru cu fulgere este aceeași cu cei care cântau Albinutza în acea perioadă (1998).

Peste câțiva ani l-am cunoscut pe amicul meu, Răzvan și o dată cu el am avut acces la multe albume Heavy Metal din colecția lui printre care și cel despre care voi scrie în recenzia din această lună.

Pericol de moarte a avut o componență interesantă în ceea ce privește înregistrările din studio: ca bateriști au fost Nicolae Dinescu aka. Nikki Dinescu (ex-Krypton și alte trupe autohtone) împreună cu Răzvan Lappi aka. Lupu (ex-Krypton). Chitariștii responsabili pentru riff-urile grele și solo-urile melodioase au fost Adrian Sârbu și Gabriel Constantin aka. Porkus (membru actual Voltaj), chitara bas a fost asigurată de Valeriu Ionescu aka. Prunus (membru actual Voltaj), iarca solist vocaltrupa l-a avut pe Octavian Silviu Călugăru alias Tavi Colen (ex-Talisman). Cel care s-a ocupat de înregistrarea discului a fost Vlad Gorcinschi (colaborator Holograf, Pasărea Colibri, Direcția 5), mixajul a fost semnat de Adrian Ordean (chitarist Compact B, Pact și Schimbul 3), iar grafica aparține lui Andras R. Bitai (colaborator Timpuri Noi, Sarmalele Reci, ZOB ,Ștefan Bănică Junior). Sunetul pe acest material este plin și puternic precum pumnul care te lovește drept în față (vezi coperta trupei Pantera, Vulgar display of power). Este de apreciat sound-ul de pe acest disc, dar mereu am simțit că vocea lui Tavi merita să fie puțin mai tare decât instrumentalul. Probabil că fiind obișnuit cu discurile Rock de la Electrecord am dezvoltat o ușoară traumă atunci când vocile nu sunt foarte în față. Acest mic blestem mă urmărește și astăzi la probele de sunet când tot cer vocea puțin mai tare în monitor!

Am fost plăcut surprins și de imaginea formației pentru că în sfârșit văzusem o gașcă de la noi care arăta ca Judas Priest și Iron Maiden în pozele de pe coperta casetei, adică cu ciocate, pantaloni din piele, geci nervoase, bandane și plete. Desenul de pe copertă ne prezintă o piramidă lovită de fulger, iar în fundal apare craniul ca simbol al pericolului de moarte.

Cenușă și diamant este hit-ul din anii 80 a Voltajului și deschide discul cu o forță fulgerătoare atât în instrumental cât și în voce și versuri. Ritmul alert al tobelor și riff-urile rapide aduc puțin și cu genul de Speed Metal, iar micul solo de bass dintre cel al chitarelor și refren face tot deliciul, amintind de sound-ul Iron Maiden. Subiectul piesei este al doilea Război Mondial (1939 -1945).

Șiruri de linii sclipesc printre fulgere-n nori / Diamante-n cenușă revarsă acum către noi (…) Se-ntorc iar cocorii  / Să spulbere nori / (…) Cenușă și diamant / E timpul ce vine spre noi.

Siberia potolește puțin galopul după primul trăsnet al Voltajului și schimbă registrul muzical spre riff-uri de Thrash Metal cu versuri ce fac referire către zona blestemată a Rusiei. Nu știu dacă se face aluzie și la o femeie, comparând-o cu Siberia, dar fiecare poate interpreta textul după imaginație. Am cântat împreună cu colegii din trupa Spirit (2004-2006)această melodie când eram adolescenți. Îmi aduc aminte cu drag de acea perioadă când gașca noastră asculta aproape zilnic acest album.

Numai ea, ea te vrea / Dorește sufletul și viața ta

Numai ea, ea te vrea / Știe că nu mai poți scăpa de ea.

A treia piesă este Arșița nopții și cred că a fost compusă în noua formulă pentru acest material discografic. Titlul și versurile sunt din zona Sex, Drugs and Rock N Roll, aducând în prim plan dorința de a cunoaște și curiozitatea de a afla cât mai mult din ce oferă plăcerile nopții. Atmosfera propusă de eul liric mă duce cu gândul și la compoziția celor din Scorpions, Bad boys running wild.

Și vrei să vezi / Și vrei să ai! / Băieți grei, femei ușoare / Hai, hai, numai bani să ai

Băieți grei, femei ușoare / Hai, hai, viața să le-o dai.

Al patrulea fulger al Voltajului este tot o compoziție din anii 80 pe care majoritatea rockerilor de atunci o știu cântată de Cristian Ilie aka. Trântorul (Commando). Basul lui Vali Ionescu iese în evidență prin punctările tari și apăsate, iar piesa în sine aduce mult cu ce se întâmpla pe scena Glam Metal din Los Angeles în aceeași perioadă 87-89. Pe albumul patru al formației Iris apare cântecul Vino iar care are aceeași linie melodică, dar cu alte versuri. Nu cunosc care este legătura, dar cine știe mai multe este invitat să lase un comentariu cu informații mai jos.

Lumina este cântecul care prevestea viitorul destin al lui Tavi Colen de cântăreț Soft-Rock cu Talisman. Vocea lui este foarte blândă și melodioasă în prima parte, dar și regușită și în forță pe refren. Mare păcat de acest cântec pentru că s-a pierdut în negura timpului. O baladă reușită și interesantă a grupului, à la Extreme, Skid Row sau Mr. Big, trupe Hard Rock în vogă pentru începutul anilor  90. Tot pe această melodie a colaborat la chitară acustică și Cristi Luca un mare fan al grupului australian AC/DC și cunoscut chitarist din România pentru colaborările reușite cu următoarele găști: Vali Sterian, MS și ZBand. Sunt și câteva filmări pe YouTube cu băieții din cadrul emisiunii, Întâlnirea de la Miezul Nopți (IMN) cu Petre Magdin. Îmi pare rău cu nu este imprimată și melodia Tot mai sus pe acest CD pentru că în varianta de la TV suna nervos rău!

Arma ta este o parodie reușită după un cântec cunoscut de armată, iar versurile cântate de Vali Andronescu pot fi considerate controversate pentru acea perioadă, ele fiind cenzurate la emisiunea IMN (Întâlnirea de la Miezul Nopții). Basul dă startul compoziției cu sunetul lui plin și puternic, iar riff-urile ce urmează sună malițios. Vocea lui Tavi Colen intervine pe refrenul melodios și poate fi interpretată ca o altă perspectivă a soldatului asupra experienței din armată.

Asta-i armata e soră cu moartea / Ziua e rece și rece e noaptea / Îți uiți și casa / Îți uiți și gagica / Nu simți durerea / Rămâne doar frica.

Voi fi din nou al tău vine ca o declarație de dragoste a unui călător, posibil motociclist sau artist plecat prin lume către sufletul lui ce îl așteaptă acasă. Regăsirea cu această femeie este motivația pe care o are pe parcursul drumului.

Din noapte vin și merg înspre zi / Calea vântule să nu mi-o ții / De nimic din juru-mi nu-mi pasă / Fiindca mă-ntorc, mă-ntorc acasă / Acasă ești tu, sufletul meu / La tine m-am gândit mereu / Și chiar drumul de-mi va fi greu…Voi fi din nou al tău!

Singur cu soarta are un riff sacadat ce mă duce cu gândul la colaborarea din 1991 dintre metaliștii de la Anthrax și rapperii din Public Enemy (Bring the noise). De-a lungul timpului în România au fost câteva featuring-uri asemănătoare între găști ca : R.A.C.L.A. și Cargo (Anarhia), Ombladon și Luna Amară (Loc lipsă), Paraziții și Vița de Vie (Beat mort) etc.

Versurile au din nou câteva cuvinte obscene cu care nu erau obișnuiți românii la muzica ușoară de până în anii 90. În afară de strofa cu pricina, melodia are un aer de lecție și asumare a deciziilor asupra vieții. Perspectiva este venită din partea unui rocker și rebel cu sau poate fără cauză. În concluzie, fiecare din noi avem liberul arbitru în a ne raporta la ce ne oferă viața cu bune sau rele.

Singur hotărăsc cum să trăiesc și cum să mor / Singur îmi aleg în viață ce e mai ușor / Singur peste noapte pot să nu mai fiu nimic / Asta este soarta !

Singur și sigur de mine / Iau și ce –i rău și ce-i bine!

Nori de hârtie este din nou o creație a trupei Voltaj din anii 80, melodia inițial fiind cântată de Minculescu și compusă de liderul grupului, Adrian Ilie. Avem de-a face c-un Hard Rock veritabil acompaniat de versuri comune pentru anii 80 când tinerii erau curioși, doriți de adevăr și cât mai multe infirmații, dar și entuziasmați de viața ce va urma. Visele care vin și trec sunt asemănătoare timpului efemer, iar versurile următoare vorbesc de la sine:

Nori de hârtie doar noaptea-i știe, apar și trec pe la chindie!

Băieții din formația Trooper au făcut un cover după această melodie și au inclus-o ca un tribut pe primul lor album, Trooper I în 2002. Păcat că rockerii tineri nu sunt foarte interesați de formațiile din trecut și această piesă ca și multe din albumele despre care povestesc în articolele și clipurile mele rămâne doar în amintirea celor care au ascultat-o la vremea ei și încet-încet este uitată.

Ce va urma este o baladă cu păreri de rău asupra unei relații care s-a încheiat și reprezintă cea mai tristă compoziție de pe discul Pericol de moarte. Ascultam melodia asta de fiecare dată când sufeream după câte o fată din perioada adolescenței. Versurile și vocea lui Tavi mă îmbărbătau mereu și mă ajutau să trec peste acea stare, mai ales că următoarea melodie era Erou și acolo se lăsa cu trăsnete și acute pentru vecini.

Pericol de moarte este o piesă scurtă care dă titlul albumului și pe care o foloseam ca intro cu trupa Legend în concertele din perioada facultății. La unul dintre concerte cineva din sală a strigat: Ăștia sunt naziști! După ce ne-am amuzat copios am urcat pe scenă și am rupt stilul! La chitară este menționat Adrian Ordean, deși nu aud vreuna. Melodia are multe efecte ca tropotul soldaților, sunete de avioane și o orgă sinistră care prevestește ceva primejdios. Poate pe melodia de jazz din secvența radioului este și intervenția de chitară? Mareșalul Antonescu este interpretat vocal de Viorel Păunescu. Și astăzi când ascult replica: Ostași, treceți Prutul! mi se face pielea găină.

Erou închide acest album într-un mod perfect revenind la subiectul istoric și la sunetul făcut cunoscut în anii 80 de trupa Iron Maiden. Cenușă și diamant, Pericol de moarte și Erou pot fi considerate ca o poveste concept a celor din Voltaj despre al doilea Război Mondial. Și acest cântec a fost interpretat la voce inițial de Cristi Ilie aka. Trântorul (Commando).

Recomand cu mândrie și încredere celor tineri în ale Rock-ului adevărat acest material al trupei care în 2024 aniversează 25 de ani de carieră. La mulți ani, Voltaj! Poate într-o zi vom avea o surpriză din partea voastră cu o melodie puțin mai Rock!

Scrieți în comentarii ce părere aveți despre acest album și nu uitați că vara asta ne revedem la câteva festivaluri și spectacole. Pentru mai multe detalii intrați pe paginile mele de social media și vizitați și canalul de YouTube ce-mi poartă numele pentru noi clipuri și recenzii atât la albume Rock cât și la filme cu Sylvester Stallone.

Doar pentru voi, același Alexandru Arnăutu aka. Vraciu!

ALEXANDRU ARNĂUTU ”VRACIU” (actor, comediant si solist vocal)

este primul comediant din România care îmbină muzica ți impersonările (impressions) actorilor de la Hollywood cu fenomenul de Stand-up Comedy. A participat în 2016 la emisiunile iUmor și X Factor, unde a ridicat publicul în picioare și a primit un “contract în alb” din partea lui Mihai Bendeac pentru a colabora la emisiunea, În puii mei. La finalul anului 2017 l-ați putut vedea în acțiune si la Vocea României în echipa lui Adrian Despot. În anul 2019 a urmat colaborarea cu Romanii au Talent, unde a făcut un moment de Stand-up muzical și a primit 4 de DA din partea juriului. În ultimii doi ani a fost invitat special la iUmor, unde a facut ROAST juraților, imitându-i pe Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone si pe multi altii.

Facebook Comments Box

2 comentarii la „Primul album VOLTAJ un rock la maxim!

  1. Un articol bun despre o formație românească care a fost diferită în stilul muzical față de cum este acum. Cu acel album Pericol de moarte, Voltaj întrecea multe trupe românești din aceea perioadă! Keep on rocking Vraciule!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha loading...