cheerful couple embracing on sunflowers field
0 6 minute 2 ani

Ți s-a întâmplat, mi s-a întâmplat să întâlnim oameni buni, sau cel puțin care se comportă sau se autointitulează ca fiind „buni”. Aparent, cel mai nobil sentiment este bunătatea, acest prea plin al inimii, al unor inimi mai degrabă preocupate de bunăstarea altora, decât de bunăstarea proprie.

Bunătatea care salvează. Vă sună cunoscut?

Așadar, cum recunoaștem un om bun? În general, prin cuvinte, prin gesturi, prin fapte. Din senin, apare o intenție bună, de a te ajuta sau chiar de a te iubi. Poate tu nu ceri, dar te «vede» sau te «simte», pentru că știe exact ce ai nevoie și mai ales, când este momentul să acționeze. Și știi de ce? Pentru că garda ta e jos, ești vulnerabil sau, mai degrabă, ai devenit ușor naiv. Pare ciudat ce vreau să îți transmit și nu aș vrea să instig la a nu avea încredere în nimeni, dar este un puternic «steag roșu» intenția dubioasă a cuiva de a-ți demonstra cât de bun(ă) poate fi ca persoană.  Dacă tot suntem în Săptămâna Mare, cei mai religioși dintre noi știm că nici Cel Dintâi în Cer și pe Pământ, nu a agreat ideea de a fi numit bun.

Te-ai întrebat de unde vine bunătatea aceasta mult prea fluturată în media, la nivel macro (în special pe rețelele de socializare) și brusc ațintită asupra ta (la nivel micro), din partea unui necunoscut(e)? Fii sigur că nu are legătură cu tine. Este nevoia sa de apreciere. Dorește să îi fii recunoscător, să îi fii loial, ba chiar să devii dependent de el/ea. Când simți, practic și rațional, că legăturile emoționale dintre tine și acea persoană (doar în direcția aceasta, nu și viceversa) sunt atât de strânse și în același timp toxice (pentru că relația aceea nu are nimic sănătos: nu există respect, nu există sentimente consistente, nu există fapte care să descrie mult aclamata iubire), ar fi bine să observi steagul roșu care stă deasupra capului tău.

Pentru cei care nu trăiesc în viața reală, există messenger (de facebook, de instagram, nu contează, chat să fie), iar pentru fapte bune, există peretele pe care poți posta absolut orice despre cât de bun și de minunat ești (pentru că tu plătești internetul, nu ?).

Dragilor și dragelor, vă amintiți când omul bun a venit de la „n” kilometri distanță să vă vadă chiar și pentru o oră, însă v-a reproșat acest lucru o jumătate de an? De fapt, oricum venise cu altă treabă în zonă, dar te-a determinat să te simți „dator/datoare” pentru gestul său măreț, cu mențiunea «pentru tine, doar pentru tine».

Mai știi când i-a fost greu să se organizeze pentru un weekend, cele 2 zile pe care urma să le petreceți împreună, iar tu erai nerăbdător/nerăbdătoare, însă… a intervenit ceva (a murit vreo mătușă sau vreun bunic – mai precis a murit interesul)? Nu te minți singur(ă)! Acea persoană nu va mișca vreodată un deget pentru tine și starea ta de bine, deși se autointitulează bună.

Bineînțeles că toții foștii/fostele erau nebuni (aveau probleme psihice) sau a fost înșelat(ă). Pur și simplu nu a avut noroc, fiind așa un om bun! Așadar, atenție la cum s-au terminat relațiile de dinainte, pentru că atitudinea sa spune multe despre bunătatea nemărginită. Autovictimizarea întotdeauna va funcționa. Atenție: steag roșu! Fiind convins(ă) că, dacă îți va adresa întrebarea: Ce îți dorești de la un bărbat/femeie? – va construi în 2-3 săptămâni exact personajul caracterizat de tine, idealul tău. Practic, îi dai pe tavă informația de care are nevoie pentru a întoarce, pe viitor, informațiile împotriva ta. E un alt nivel de manipulare emoțională. Naivitatea nu e o virtute, iar oamenii buni au ani mulți de actorie în spate și întotdeauna vor funcționa, pe același scenariu, cu oamenii noi.

Acordați atenție cuvintelor-cheie prin care aceștia se descriu pe sine. De fapt, ei ne spun cum sunt de fapt, însă dorința noastră de a vedea bunătatea este oarbă. Nu te lăsa impresionat/ă de expresiile : În sfârșit, cineva care mă înțelege!; În sfârșit, unul deștept/una deșteaptă!; Tu ești altfel!  

Aș putea continua la nesfârșit cu expresiile care gâdilă orgoliul (coroborate cu gesturi extreme ca o cerere în căsătorie), care au menirea să te facă să crezi că, în sfârșit, te vede cineva cea mai cea, cel mai cel.

Știți vorba aceea: „Toți îți vor binele. Nu îi lăsa să ți-l ia!”

GABRIELA GIUVLETE

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha loading...