
42 dintre marii psihanaliști din lumea largă, sub coordonarea Dr. Fred Busch (analist formator, supervizor, Institutul Psihanalitic din Boston), mărturisesc în stil confesiv, epistolar, Dragă Candidat, experiența lor de-a lungul numeroșilor ani de formare în psihanaliză – în fapt, devenirea este continuă, în această extraordinar de frumoasă și dificilă profesie, este o perpetuă re-devenire.
Regăsim nume importante, rezonante, renumite, de la Otto F. Kernberg (SUA) la Heribert Blass (Germania, actual Președinte al Federației Europene de Psihanaliză – EPF), de la Harriet Wolfe (SUA, actual Președinte al Asociației Psihanalitice Internaționale – IPA) la Donald Campbell (Anglia), de la Stefano Bolognini (Italia) la Virginia Ungar (Argentina), sau de la Ines Bayona (Columbia) la Claudio Laks Eizirik (Brazilia), pentru a numi doar câțiva dintre Marii Oameni, cu numele și amprentele lor identitare psihanalitice, de-a lungul filiațiilor și apartenențelor instituționale, care, prind diversitate și complexitate, conferă un tablou destul de clar al istoriei psihanalizei și al difuzării ei în plan mondial, în acești 123 de ani, cel puțin de la ”certificatul de naștere” al ei, Interpretarea viselor, semnat de Sigmund Freud.
Fiecare psihanalist își transpune, în epistola sa către candidați, cu profunzime, asumare, răspundere, deschidere, emoție, căldură, susținere, luciditate, călătoria sa personală, unică, pe drumul formării, arătând în primul rând valoarea inestimabilă a unei bune analize personale, esențialitatea supervizărilor, lucrul în grupul de apartenență (seminare, cursuri, grupuri clinice, intervizări, activități științifice, scriere de lucrări psihanalitice șamd), relațiile instituționale, raportul dintre formal – autentic, dintre speranțe/iluzii – deziluzionări, dintre marile idealizări și dezidealizările necesare, și multe alte aspecte ale procesului de educație, formare, creare a unei gândiri analitice, a unei identități profesionale, a unui drum de viață psihanalitic.
Stefano Bolognini (Italia, fost Președinte IPA), spre exemplu, mărturisește:
”…dacă este să compar situația mea din trecut în calitate de Candidat cu a ta, aș spune probabil că noi am avut iluzii de idealizare mai grandioase (precum aceea de a fi un fel de « pionieri »: era ușor de recrutat pacienți aflați la nevoie care cereau să fie salvați prin tratament clasic; dispuneam de teorii univoce și incontestabile, care explicau tot) care au fost progresiv reduse și proporționate realist de către experiență. Totuși, tu dispui în prezent de instrumente analitice mult mai consistente și mai rafinate, de o comunitate profesională mai avansată și de o conștiință diferită a psihanalistului contemporan asupra modului în care mentalitatea umană folosește, se organizează interior, este dispusă să investească și se schimbă rapid în cadrul atitudinii relaționale dintre subiect și obiect.”
Recunosc că abia în ultimul timp, la rândul meu fiind de 10 ani analist formator și supervizor al Societății Române de Psihanaliză – societate componentă a IPA, realizez cu adevărat, mult mai profund și mai acurat decât pe vremea când eram Candidat, ținând totodată seama și de dificultățile istorice, sociale, contextuale românești (pre- și postdecembriste) ale formării în psihanaliză, cât de importantă este apartenența la o bună Școală de Psihanaliză, ce mult înseamnă bunele rădăcini, ca drumul profesional să îți fie însoțit de analiști cu experiență, cu deschidere și orizonturi largi de cunoaștere, care să echilibreze raportul individual/intern/intim – grupal/instituțional/social, național – internațional, în această îndelungă perioadă de a fi candidat-în-formare.
Cordelia Schmidt-Hellerau (SUA) deschide cu susținere vitală, încurajatoare, epistola sa:
”Dragă Candidat, Ai făcut o alegere excelentă atunci când ai ales să faci formarea pentru psihanaliză! Să muncești cu mintea umană este fascinant întotdeauna. Nu există doi pacienți la fel, chiar dacă poartă același diagnostic.”, iar Gabriela Goldstein nuanțează extraordinar ”Dragă Candidat: ai ales să începi formarea pentru o sarcină pasională, interminabilă, și ”imposibilă” (ca educația și guvernarea, după cum spunea Freud): să psihanalizezi. Iubesc psihanaliza, și de aceea am ales această profesie și această instituție pentru formare.”
Fred Busch (SUA), editorul acestei inedite colecții de scrisori Dragă Candidat, în post-scriptumul său, alături de mulțumirile aduse celor care au contribuit la această carte cu entuziasm pentru acest proiect, îi adresează și oricărui Candidat, cu căldură, aceste gânduri: ”Îmi imaginez că vei răspunde la aceste scrisori în diferite moduri și, în ultimă instanță, răspunsurile tale constituie concluzia acestei cărți. Dacă ai fost stimulat să reflectezi la candidatura și la profesia în care intri, pentru mine lucrul acesta este cel mai bun rezultat al acestor scrisori.”
Dragi Candidați, citiți această carte epistolară dedicată vouă, eu m-aș fi bucurat extraordinar să fi existat la începuturile formării mele, dar și acum citesc și recitesc cu încântare din experiența marilor psihanaliști, cu atât mai mult cu cât pe o parte dintre ei am avut prilejul să-i cunosc personal de-a lungul drumului meu psihanalitic și de viață prin psihanaliza internațională.
*Dragă Candidat: analiști din toată lumea îți oferă reflecții personale cu privire la formarea, educația și profesia de psihanalist, Editor Fred Busch, EFG, 2021 (traducere Sorina Pătrașcu).

DANIELA LUCA
Daniela Luca este doctor în psihopatologie și psihanaliză (Universitatea Paris VII), psihanalistă,
poetă și eseistă. Din 1998 este redactor de carte, editor, consultant științific, traducător. A publicat numeroase articole în reviste de literare și reviste de specialitate (psihanaliză, psihologie). Este autoare a volumelor de eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ (Editura Tracus Arte, 2016) și Estetica Inconștientului (Editura Herald, 2021); este co-autoare a volumului Rușinea – vocea, experiența și vindecarea rușinii în procesul terapeutic (Editura Herald, 2022); printre cele mai recente volume de versuri, amintim Intermezzo (Editura Paralela 45, 2017) și Vatra Luminoasă (Casa de Editură Max Blecher, 2019).