0 6 minute 3 ani

Consider că poezia actuală necesită să fie scrisă într-un limbaj și pe o structură adecvată timpului pe care-l trăim, să fie o poezie a epocii, nu o epopee lingvistică a trecutului. Cartea preotului-poet Cristian Muntean mi-a plăcut chiar dacă nu respectă „canonul” după care mă ghidez. Cu toate acestea, nu putea fi exprimată altfel pentru că este mai mult decât o carte de poeme (mai degrabă putem vorbi de scurte inserții în proză) ci este o voce blândă ce-ți trezește auzul și-ți miruiește sufletul.

Poeme din exil. 26 martie – 15 mai apărută în anul 2020 la editura brașoveană Creator, fostă Libris Editorial, a primit binemeritat premiul Cartea anului 2020 al Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România.

Este scrisă, cu precădere, într-un limbaj epistolar, sapiențial care se așează domol și dădător de speranță, într-o perioadă de neliniște și bulversare, 26 martie 2020 – 15 mai 2020 care se suprapune cu prima perioadă pandemică. O carte a frământărilor din aceste vremuri care nu neapărat ne-au adus o reconectare cu propria persoană sau un legământ tăcut cu ceilalți.

Poemul „17 Aprilie” este piesa de rezistență a volumului și merită redat integral:

„Am sărutat azi crucea pe furiș. Doamne, se făcuse seară în suflete, îmi lăcrima inima pentru toți, s-au amestecat locurile, nu mai știam de suntem vii sau morți, eram toți plini de lumină.

Îți ascultam Evanghelia ca pe o veste bună ce-mi îmbrățișa sufletul gol de dorință.

Sărutul Crucii a devenit ilicit… sunt ales s-o sărut în locul altora, dar o fac pe furiș, pentru sufletele lor pustiite.

Întristat e sufletul meu până se va odihni întru Tine, Doamne!

De la o vreme ai devenit ilicit, știam că nu Te plac mulți, dar nu credeam că va veni ziua în care voi fi nevoit să țin o distanță regulamentară între noi.

Ne-am pus măști la vedere… nu-Ți pot săruta Crucea cu masca pe față, doresc să-mi dezgolesc chipul, altfel n-o să am parte de crucea mea!” (p. 42)

Poeme din Exil asemeni Plângerilor lui Ieremia devin plângerile preotului Cristian Muntean, din biroul de acasă, care țin loc predicilor care ar fi trebuit rostite de la amvonul Bisericii Adormirii Maicii Domnului din Piața Sfatului unde acesta slujește. Poeme-omiletice din inima preotului-poet către inima orașului.

Această carte este o reflecție către omul recent sau contemporan dar, în aceeași măsură, este și o spovedanie în care cititorii devin mijlocitori pentru purtătorul de har:

Ce spui tu despre tine însuți? … Te aud întrebându-mă mereu. Am rămas în carantină cu răspunsurile … de multe ori zic … sunt și eu un glas care strigă în pustie, nici eu nu sunt vrednic să dezleg cureaua încălțămintei … omul ca iarba, zilele lui ca floarea câmpului, dar sunt aproape convins că sunt alții care pot mărturisi despre mine în rugăciunile ce încă ne sunt vii” (21 aprilie p.49-50)

Poemele din exil sunt mărturisirea preotului care, asemeni Cerului în cartea vechi testamentară Iosua, își asigură enoriașii că: „nu te voi lăsa, nu te voi părăsi” (Iosua 1:5).

Poemele conțin multe versete, cu precădere vechi testamentare și sunt declarații de dragoste vie pentru Dumnezeu, credincioși dar și pentru soție, fiice (un dialog domestic de cunoaștere și frumusețe pe fundalul muzicii lui Bach) mărturii intime, neliniști și frământări.

De aceea, Poeme din exil este Cântarea Cântărilor poeziei lui Cristian Muntean.

CĂTĂLIN STANCIU – fondator, CVO

Psiholog/psihoterapeut și scriitor. Mărturisește despre sine că: „Vreau să înțeleg ceea ce mi se întâmplă, să fiu responsabil cu cei din jur și cu mine însumi. Alexandru Dragomir avea o afirmație, care poate părea dură: „Să nu mor bou” zicea, în sensul de a te înțelege sincer pe tine și pe ceilalți, de a nu fi ignorant cu propriul destin.” A scris pentru Tribuna, Observator Cultural, Revista de Literatură Libris (unde a fost și redactor), Hyperion, Ateneu, Mișcarea Literară, Tiuk, Golan și pentru alte numeroase publicații. A scris cinci cărți de poezie (cele mai recente: „Deliruri”, „Drag-o-Stea” și „Vorbim Rar”), prezent în mai multe antologii și este membru al Uniunii Scriitorilor din România (2018). A susținut peste 150 de seminarii, conferințe, workshopuri pe diverse teme din sfera psihologiei clinice.

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha loading...