0 3 minute 11 luni

Eveniment organizat de Librăria Humanitas BrașovTiuk şi Editura Polirom

Librăria Humanitas Brașov

Librăria Humanitas Brașov vă invită 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟐𝟏 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞, de la ora 𝟏𝟖:𝟎𝟎, la lansarea volumului de debut al 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐧𝐞𝐢 𝐂𝐡𝐢𝐫𝐚, 𝑹𝒂𝒍𝒖𝒄𝒂 𝒏𝒖 𝒔-𝒂 𝒄𝒖𝒍𝒄𝒂𝒕 𝒏𝒊𝒄𝒊𝒐𝒅𝒂𝒕𝒂̆ 𝒄𝒖 𝑻𝒖𝒅𝒐𝒓, în cadrul 𝐂𝐞𝐧𝐚𝐊𝐋𝐔𝐛 𝐓𝐢𝐮𝐤! 𝐧𝐫. 𝟏𝟓𝟒. Romanul a fost publicat recent în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom.

Invitați, alături de autoare: 𝐎𝐚𝐧𝐚 𝐃𝐚𝐯𝐢𝐝 și 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢𝐥 𝐕𝐚𝐤𝐮𝐥𝐨𝐯𝐬𝐤𝐢.

•••

În cartea ei de debut, Cristina Chira depune mărturie că la început nu a fost cuvântul, ci energia, acea capacitate a oamenilor de a acționa. Ca un cântec-manifest al feminității al cărui refren e tocmai această energie, volumul de față își desfășoară forța narativă de la prima până la ultima frază, survolând ingenios viețile unor personaje de o vivacitate molipsitoare.

„De ce, Cristina Chira? De ce… Numai nenea Anghelache, al lui Caragiale, ar putea să spună de ce, în volumul de față, fetele (și băieții) care pornesc la drum cu toate pânzele și speranțele sus dau greș. În mai fiecare text, scris cu o precizie a descrierii și a amănuntelor remarcabilă, există un hop, ultimul, o enigmă lunecând pieziș în calea fericirii eroilor. Ce se întâmplă acolo? îți vine să întrebi. De ce nu pot ajunge cu niciun chip la liman? De ce? Dar Cristina Chira, cuminte, nu vrea să răspunză.” (Florin Iaru)

•••

𝐂𝐑𝐈𝐒𝐓𝐈𝐍𝐀 𝐂𝐇𝐈𝐑𝐀 (n. 1987, București) a urmat cursurile Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, specializându-se în patrimoniu construit. A fondat Asociația Arché și a coordonat proiectul Monumente Uitate, care a urmărit inventarierea și cercetarea vechilor reședințe nobiliare din România, din mediul rural. În 2015 a absolvit un master de scriere creativă la Birkbeck, University of London, iar în 2019 a urmat un curs de scriere creativă cu Florin Iaru și Marius Chivu. A publicat în Revista de povestiri, Echinox, Iocan, Timpul, antologia Kiwi (2022) și urmează să-i apară o proză în Kiwi (2023). În prezent, lucrează în proiecte care încearcă să îmbine patrimoniul cu poveștile. 𝑹𝒂𝒍𝒖𝒄𝒂 𝒏𝒖 𝒔-𝒂 𝒄𝒖𝒍𝒄𝒂𝒕 𝒏𝒊𝒄𝒊𝒐𝒅𝒂𝒕𝒂̆ 𝒄𝒖 𝑻𝒖𝒅𝒐𝒓 este volumul ei de debut.

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha loading...