0 8 minute 2 ani

Fundația Cărturești, în parteneriat cu Pro Patrimonio și Asociația Maria, anunță ediția a treia a Burselor și rezidențelor de creație literară dedicate scriitorilor români. După 2 ediții încheiate și 9 scriitori care au beneficiat de program, Bursele și rezidențe Cărturești continuă și anul acesta demersul de susținere și încurajare a scriitorilor români contemporani, oferind un context favorabil scrisului. 

La fel ca la precedentele ediții, proiectul este prefațat de campania Cititori pentru scriitori, în cadrul căreia 10% din vânzarea cărților autorilor români din luna septembrie vor fi direcționate către Bursele și rezidențele Cărturești. Mai mult decât un demers de finanțare, campania este un îndemn de a susține literatura și scriitorii români. Cumpărând cărțile autorilor români, citindu-le, recomandându-le îi ajutăm să continue să scrie și să se dedice unei activități practicate cel mai adesea în timpul liber. 

La ediția a 3-a, se vor acorda în total 6 burse în valoare de 1300 de euro fiecare, respectiv 6 rezidențe de creație. Se acordă câte o bursă și o rezidență pentru fiecare dintre categoriile: poezieproză scurtăroman și eseu. La acestea se adaugă „Bursa specială a juriului” , acordată și anul trecut, iar surpriza ediției a 3-a este „Bursa dedicată scriitorilor basarabeni”

Autorii interesați, cu vârsta peste 30 de ani, se pot înscrie trimițând la adresa burse@carturesti.net, următoarele: 

  • O scrisoare de intenție (maximum 750 de cuvinte) care să conțină o descriere a proiectului literar propus și stadiul de lucru vizat pentru rezidență (dacă volumul se află într-o etapă de început, de mijloc, de planificare, de finalizare etc.)
  • Un fragment extras din proiectul literar cu care se înscriu (5 poeme și maximum 10 pagini pentru proză/eseu) menționând una dintre categoriile: proză scurtă, roman, poezie sau eseu.

Perioada de înscriere este 1 – 15 octombrie.

Perioada de selectare a bursierilor este 15 octombrie – 15 noiembrie. 

Anul acesta juriul va fi alcătuit din: Carmen Mușat (critic literar, redactor-șef Observator Cultural), Alina Purcaru (scriitoare și jurnalistă), Alina Aviana (redactor, membru în departamentul de comunicare Cărturești), Marius Chivu (scriitor, critic literar, redactor Dilema Veche), Mircea Pricăjan (scriitor, traducător, redactor-șef Revista de cultură Familia). 

Rezidențele de creație literară se vor desfășura timp de o lună la Vila Golescu din Câmpulung Muscel și Conacul Petre P. Carp, din Țibănești în primăvara – vara lui 2023.

Toate detaliile și condițiile necesare înscrierii le găsiți în Regulamentul proiectului, la finalul articolului.

Fragmente din textele remarcate în timpul jurizării au șansa de a fi publicate în Observator cultural, Revista de cultură Familia sau Dilema Veche.

Bursele și rezidențele de creație literară inițiate de Fundația Cărturești au luat naștere în 2020. Programul a oferit până în prezent 9 burse și 9 rezidențe de creație desfășurate alternativ la Vila Golescu din Câmpulung Muscel și la Conacul Petre P. Carp din Țibănești. Dintre proiectele câștigătoare, au fost finalizate și publicate până în prezent două volume: romanul Multă forță și un dram de gingășie, de Andrei Dosa, apărut în 2021 la Editura Polirom, și volumul de poezie Ofsaidde Moni Stănilă, publicat anul acesta în colecția Vorpal a editurii Nemira. Alte două volume sunt așteptate să apară pe rafturile librăriei până la finalul anului, semnate de Olga Ștefan (poezie) și Ștefania Mihalache (proză scurtă). 

***

Câștigătorii celei de-a doua ediții a Burselor și rezidențelor Cărturești au fost: 

Raluca Nagy (eseu) 
„Rezidența a fost și pentru mine o premieră; (…) Nu știam la ce să mă aștept. Ștacheta este acum foarte sus, pentru că a fost cam perfect. (…) Am să repet ce spun alți beneficiari ai acestor burse: că le urez și eu tuturor colegilor scriitori să aibă parte măcar de una.”

Ruxandra Burcescu (Bursa specială a juriului, roman)
„Rezidența asta a fost o experiență profund umană, una de care ar trebui să beneficieze orice scriitor. M-a ajutat să îmi pun ordine în gânduri, am făcut progrese mari la romanul la care lucrez și, cel mai important, mi-a redat bucuria scrisului în sine. Când toate celelalte obligații dispar și știi că ai la dispoziție nu două ore, ci o lună întreagă, o lună în care nimeni nu se așteaptă de la tine să faci altceva, atunci trăiești cu adevărat bucuria scrisului.” 

Moni Stănilă (poezie)
Vila Golescu a venit în primul rând ca un balsam la o săptămâna după începerea războiului. Ceea ce m-a uimit (până și pe mine) e modul în care și-a făcut loc în carte. Nu se putea altfel. Timp de o lună mi-a oferit totul: pace, frumusețe, confort, mângâiere, prieteni noi și un câine bătrân bun de iubit.”

Lavinia Bălulescu: (proză scurtă)
„Într-o lume în care din păcate am lăsat mereu pe ultimul loc scrisul, din lipsă de timp, [bursa] a însemnat că pot face ceva pentru a schimba lucrurile. Cel puțin pentru o vreme voi purta cu mine o doză generoasă de încredere și de gânduri bune pe care mă bazez pentru a-mi duce mai departe proiectele literare”

un cristian (roman)
„Sigur că bursa Cărturești, o raritate în România literară, m-a bucurat. Cine nu s-ar bucura de o bursă? Simpla idee că urma să fiu plătit o lună de zile doar ca să termin un roman m-a emoționat.” 

***
Bursele de creație literară Fundația Cărturești, Asociația Maria & Pro Patrimonio au luat naștere din dorința de a promova și încuraja dezvoltarea literaturii române contemporane, începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Într-o piață de carte dominată de traduceri, unde pentru majoritatea autorilor, scrisul este al doilea, dacă nu chiar al treilea job, proiectul acestor burse și rezidențe își propune să redea scriitorilor contextul necesar pentru a se dedica scrisului: timp, „o cameră doar a lor” și cât mai puține constrângeri exterioare.

Informații complete pe siteul organizatorilor.

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha loading...