
Marcel Vișa, Selfie, Cartea Românească, 2023
Ca deplasarea unei astronave de-a lungul și de-a latul planetei noastre, așa învăluie și versurile din Selfie, cu mișcările lor, cu țintele lor sub bagheta precisă a unui lup singuratic. Împrumută ceva din vocabularul primei cărți, Marcel Vișa, face conexiunea cu Dumnelike printr-un poem: „Îți rezerv, de pe-acum, toate like-urile și dumnelike-urile” (Dulceatză, p. 77). Cu această a doua carte conturează o suită, ca o saga lirică a meleagurilor natale și asta se intuiește mai clar în cea de-a treia parte zBucium.
Poetul își reconfirmă și reconfigurează un destin poetic cât se poate de dinamic. Trec cinci ani de la publicarea primei cărți de poeme, la aceeași editură, Cartea Românească, un debut primit la vremea aceea cu entuziasm de către critica literară. De data aceasta continuă în mixul de sarcasm și decupaje cotidiene, contemporaneitatea se joacă pe un palier străbătut care îl plasează pe Marcel Vișa în poetica polisemiei, unde polisemia naște comicul de limbaj.
Elementele SCI-FI, sunt inserate în poeme ca într-un univers paralel. Un imaginar bogat în elemente futuriste își face loc în peisajul banal, cotidian. Memoria este amplificată de amintiri inventate, conexiuni prefabricate și metafore extraterestre. Plăcuțele de metal, peisajele gri, zâmbetul emoji, emoțiile prin cabluri, roboții reci, par să facă parte din arealul poetic propus de Marcel Vișa. Tot timpul cât am citit cartea Selfie, mi-am imaginat că s-a scris într-o casă de tipul Ex-Machina, în casa unui geniu al tehnologiei și al creației tehnologice, acolo unde automatizarea reprezintă punctul forte și nu slăbiciunea, unde tot ce e predictibil este calculat în algoritmi cu o eficiență de 100%. Probabilitățile nu sunt parte din transfer.
Călătoria pe marginea sinteticului, cu iubite care își potolesc setea cu băuturi sintetice: „cola” și foamea cu fast-food „KFC”, care nu simt nimic, iar atunci când simt, își amorțesc emoțiile cu „nurofen” și „dulciuri”. Poezia post-umană în toată splendoarea. Sau parodie la poezia postumană, un fel de revendicare a umanului în tot acest climat din care lipsesc atingerile, săruturile, sinceritatea, durabilitatea, un protest împotriva efemerității și a consumabilului.
Pe coperta IV găsim două texte de recomandare semnate de Aurel Pantea și Constantin Abăluță, cartea are 86 de pagini pline de poezie care are să șoptească ceva despre o lume care își pierde identitatea pe zi ce trece. Un demers de recuperare a identității, un prototip pe cale de dispariție, aceasta încearcă să ni se arate odată cu acest Selfie poetic. Vindecarea, aici, înseamnă update, o vindecare superficială, prin „swap” și „Carcase umane golite de sentimente/ atârnă în cârlige pretutindeni.” (Mai ales, p. 75).
Marele avantaj al acestei cărți de poeme e că nu te lasă să nu o iubești, scrisă ca de un Esenin modern, e și despre tine, poezie existențialistă care îmbracă avatarurile durerii în voalurile sarcasmului. Selfie, va fi, fără să vrea să fie, una dintre cele mai citite cărți de poezie ale acestor ani, o continuarea așteptată.

GABRIELA FECEORU
Gabriela Feceoru este o poetă româncă feministă (n. 1993, Petroșani). Absolventă a Masteratului Istoria Literaturii și Sistemul Critici Literare, UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureș. Are patru volume de poeme publicate, blister, Cartea Românească, 2017; vorbesc din nou pozitiv și din nou pozitiv Charmides, 2019; Aștept primăvara și vine – Dragoș, Casa de pariuri literare, 2022; vax, Charmides, 2022. Colaborează cu diverse reviste literare și platforme: Prăvălia culturală, planetababel.ro, DLITE, Discobolul; Zona nouă; Astra; Steaua; Familia; Bucovina literară; Apostrof; România literară, Banchetul, Literatura de azi. A lucrat la revista Vatra și la monden.ro. Este fondatorul și administratorul blogului literar gabrielascrie.ro. Apare în antologii #Rezist!Poezia, Paralela 45; 2017; Poezie călătoare, vol II, Cartea de după, 2021; Singuraticele, Neverland, 2021;
Nominalizări: Premiul Național pentru debut în poezie ”Iustin Panța”, 2017; Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM, 2018; Bac-Fest. Festival Național George Bacovia, secțiunea debut, 2018; Premiile „Sofia Nădejde” pentru literatura scrisă de femei, secțiunea debut 2018; Premiile „Sofia Nădejde” (ediția a III- a) pentru Literatură Scrisă de Femei, secțiunea poezie 2020 pentru volumul Vorbesc din nou pozitiv și din nou pozitiv (Editura Charmides, 2019);