0 8 minute 9 luni

Asemeni trupelor din străinătate care au avut albume cu melodii pe tema Crăciunului sau colinde interpretate în stilul Heavy Metal, de exemplu: Twisted Sister, King Diamond, Rob Halford, Tarja Turunen, Dokken, Skid Row, Dark Sarah, Heaven and Hell, Tim Ripper, Geoff Tate și alții, comunitatea Rock românească se poate mândri cu un întreg album dedicat sărbătorilor de Crăciun.

Deoarece sărbătorim Crăciunul în trei săptămâni, m-am gândit să propun, pentru recenzia din luna decembrie, albumul de colinde al trupei Cargo. Poate unii dintre voi nu știați de existența lui, iar alții vă amintiți de el în acest fel.

Aveam 8 ani când am auzit la radio colinda românească O, ce veste minunată în versiunea formației și vocea lui Ovidiu Ioncu Kempes mi-a atras atenția, fiind plăcut surprins. Din păcate, nu am văzut caseta cu albumul de colinde la tarabele cu muzică, unde îmi cheltuiam alocația, așa că nu îl am în colecție.

Inițial colaborarea cu Corala Teofora din Timișoara a fost imprimată pe albumul din 1996, Colinde Și Obiceiuri De Iarnă apărut la casa de discuri East & Art. În anul 2000, după succesul albumului Ziua Vrăjitoarelor, opt dintre aceste colinde au fost lansate sub aripa celor de la Media Pro Music ca un disc nou, intitulat simplu Colinde. Orchestrația și aranjamentul muzical al melodiilor fiind gândite de Adrian Bărar în colaborare cu Carol Bleich.

Prima colindă de pe album este Steaua și cu ea începe povestea spusă de trupă într-un mod feeric exact ca într-un basm prin atmosfera creată de orgă și orchestrația plină de clopoței. Trei melodii de pe acest album sunt imprimate doar cu vocea lui Kempes acompaniat de clapă: Lui, Fiul Cerului și Steaua.

Azi e seara lui Ajun

Mâine e deja Crăciun

E senin afară-i ger

Stele mii pe cer.

Bucuria Crăciunului este o melodie instrumentală care preia din linia vocală cântată anterior. Din păcate chitara și tobele sună ca și cum ar fi un sample dintr-un joc video din anii 90.

Urare este prima melodie ritmată de pe acest album cu versuri ca o urătură din partea trupei pentru ascultători:

Iată ceata de flăcăi

Ce-au venit din șapte văi

Să vă spună dumneavoastră

O urare la fereastră.

Linia melodică este susținută de vioara lui Ramon Radosav și răspunde, ca într-un dialog, vocilor băieților din trupă. De menționat este și faptul că, în cadrul pasajelor fără voci, se poate auzi, undeva în fundal, un instrument tradițional folosit special pentru urături, denumit buhai.

Vă urăm din prag

Vă urăm cu drag

Vouă gospodari

Vouă oameni mari

Ani cu sănătate și noroc în toate

Lungă fie viața, luminată fața.

Fiul cerului este una dintre cele mai reușite colinde românești. Nu știu dacă trupa actuală mai cântă melodia în concertele din perioada sărbătorilor de Crăciun, dar ar fi o idee bună să o includă în playlist. Vocea lui Kempes este pe cât de melodioasă, pe atât de cutremurătoare în această piesă.

Nu dormi în astă seara vin colindători

Să-i primești cum se cuvine pân la cântători.

A doua urătură este Capra și reprezintă unul dintre obiceiurile de Anul Nou ca și Ursul sau Cerbul.

Câte flori sunt în livadă

Atâția galbeni în ladă…

Gazdele să-ți dea paraua

Și să-ți umple tejghereaua

Hai căpriță să plecăm

Ța, căprița! Ța!

Lui este a șasea piesă de pe album și cea mai ciudată dintre ele. Sentimentul este că Ovidiu Ioncu cântă într-o catedrală abandonată, oferind o atmosferă gotică melodiei. Nu se disting versurile și rog astfel, pe cei care le știu sau dețin coperta casetei, să mi le scrie, pentru a nu considera că melodia este pusă invers și are un mesaj special ca și Starway to heaven sau altele din aceeași situație. (glumă)

Colinda este penultimul cântec de pe acest album și readuce linia melodică vocală și de vioară din Urare, dar la un tempo mai lent. Dialogul de voci dintre Kempes și Adrian Igrișan este ca și întâlnirea celor doi monștri sacri, De Niro și Pacino în filmul Heat din 1995, stârnind emoție și provocând senzația de piele de găină.

Iată s-a-nserat

Și noi am plecat

Să vă colindăm

Să vă bucurăm.

Colinda aleasă închide în forță acest album îmbinând partea melodică a colindelor cu cea ritmată a urăturilor.

Recomand să-i primiți cu colida în casele voastre pe cei șapte feți frumoși din Cargo de acest Crăciun ca să vă meargă bine și anul viitor. Închei această recenzie cu un gând bun sperând ca toți membrii formațiilor: Cargo, Rezident Ex și Kempes să ia ca model reuniunea celor din Helloween și să facă un turneu împreună în care să cânte toate melodiile dragi nouă cu ambii soliști vocali.

Ce ziceți de ideea asta? Lăsați un comentariu în secțiunea de mai jos.

Sărbători fericite și să ne regăsim sănătoși la următoarele recenzii scrise din anul 2024!

Pentru susținătorii mei din București și Buftea vă anunț că ultimul spectacol de Stand-up Comedy din acest an va fi pe 15 decembrie, când vă aștept cu drag!

Bonus: materialul video

ALEXANDRU ARNĂUTU ”VRACIU” (actor, comediant si solist vocal)

este primul comediant din România care îmbină muzica ți impersonările (impressions) actorilor de la Hollywood cu fenomenul de Stand-up Comedy. A participat în 2016 la emisiunile iUmor și X Factor, unde a ridicat publicul în picioare și a primit un “contract în alb” din partea lui Mihai Bendeac pentru a colabora la emisiunea, În puii mei. La finalul anului 2017 l-ați putut vedea în acțiune si la Vocea României în echipa lui Adrian Despot. În anul 2019 a urmat colaborarea cu Romanii au Talent, unde a făcut un moment de Stand-up muzical și a primit 4 de DA din partea juriului. În ultimii doi ani a fost invitat special la iUmor, unde a facut ROAST juraților, imitându-i pe Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone si pe multi altii.

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha loading...