Mulți dintre noi ne dorim să fim buni, bravi, generoși, bucuroși, recunoscători, iertători, fără să privim însă cu adevărat – dincolo de spectrul moralei și al conveniențelor familiale, sociale -, unde își au resursele clare sau obscure aceste mari calități, valori și emoții umane și, îndeosebi, ce ne determină să le accentuăm, să fim prea buni, până la sacrificiul de sine, sau prea generoși, altruiști, până la renunțarea masochistă și autosadism, sau să fim excesiv de recunoscători chiar și pentru cele mai simple și firești lucruri, sau să iertăm și toate faptele de neiertat (cruzimi, umilințe, agresiuni, violențe, traumatizări).
Psihanalistul Salman Akhtar* surprinde în volumul său Sursele bucuriei, din perspectiva sa originală, într-o abordare contemporană în contrapondere la perspectiva ortodoxă freudiană și postfreudiană, dimensiunile multiple, în pozitiv și în negativ (în sensul psihanalitic al termenului de negativitate), ale acestor emoții, însușiri și comportamente necesare, dezirabile, socialmente apreciate și valorizate, și structurează volumul său în două mari secțiuni Partea I. Atribute pozitive (Curajul, Reziliența, Recunoștința) și Partea a II-a (Generozitatea, Iertarea, Sacrificiul), realizând o traversă a fiecăreia prin: etimologie, definiții, subtipuri, caracterele și personalități excepționale, aspectele negativante, aspecte psihopatologice, studii clinice, implicații tehnice în cura analitică, elemente concluzive.
Ni se ilustrează astfel, într-un limbaj clarificator, bine structurat și cu subtilități profunde, cum curajul poate fi contraponderea/negativul fobiei, anxietății extreme sau lașității, cum este legat de putere/omnipotență/grandiozitate uneori, cum alteori poate fi o trăsătură a oamenilor maturi, puternici, charismatici, înțelepți. În terapie/analiză, Salman Akhtar ilustrează în viniete clinice scurte, atât curajul pacientului, cât și al analistului/terapeutului, și aflăm cum însuși ”…actul interpretării este, în mod inerent, unul de curaj, de vreme ce implică: (i) încrederea în propriile « conjecturi » (Brenner, 1976), în contextul realizării că există puține garanții că acestea sunt corecte, și (ii) aducerea în conștiința pacientului a unui lucru pe care acesta nu-l știe (sau nu-l știe îndeajuns de clar), astfel tulburându-l într-o mai mică sau mare măsură.” (p.57)
Nici cu generozitatea și altruismul lucrurile nu sunt așa simple cum ne par. Dacă, în mod obișnuit, generozitatea sănătoasă implică o ”amplitudine a acțiunii, spațiului și conținutului psihic”, marcate de grija, atenția, interesul autentic față de celălalt/ceilalți, ”fără ca noi să fim sărăciți”, cum subliniază autorul, falsa generozitate, sau generozitatea maladivă, patologică, este marcată de interese proprii, egoiste, conjuncturale, chiar fetișiste uneori (dăruirea fetișistă – a dărui pentru a masca ura), ajungând până la a dărui ”lucruri șterpelite” (sic!) – dăruirea înșelătoare, sau a dărui pentru a-ți cumpăra astfel dragostea, aprecierea, recunoștința, a te simți indispensabil (forme manipulatorii accentuate).
Salman Akhtar arată, într-o secvență clinică, de exemplu, și cum e necesară demascarea și interpretarea defenselor față de generozitate sau, într-o altă secvență, cum să ne recunoaștem și să utilizăm mișcările contratransferențiale față de generozitate.
Vă lăsăm să (vă) descoperiți noi fațete ale ”surselor bucuriei”, acum, în prag de Sărbători de Iarnă (”de Crăciun fii mai bun”, hm…) și vom reveni în ianuarie cu un alt semn(al) de carte!
*Salman Akhtar, Sursele bucuriei. Curajul, reziliența, recunoștința, generozitatea, iertarea și sacrificiul, Editura TREI, 2018 (traducere: Laura Netea).
DANIELA LUCA
Daniela Luca este doctor în psihopatologie și psihanaliză (Universitatea Paris VII), psihanalistă,
poetă și eseistă. Din 1998 este redactor de carte, editor, consultant științific, traducător. A publicat numeroase articole în reviste de literare și reviste de specialitate (psihanaliză, psihologie). Este autoare a volumelor de eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ (Editura Tracus Arte, 2016) și Estetica Inconștientului (Editura Herald, 2021); este co-autoare a volumului Rușinea – vocea, experiența și vindecarea rușinii în procesul terapeutic (Editura Herald, 2022); printre cele mai recente volume de versuri, amintim Intermezzo (Editura Paralela 45, 2017) și Vatra Luminoasă (Casa de Editură Max Blecher, 2019).