INIŢIERE îN MASCULINITATE – Călătoria eroului modern spre puterea masculinului autentic
BRAŞOV: 30.09 – 02.10.2022
Atelierul – cu o tradiţie de 10 ani – vizează două mari direcții:
a. Tranziția de la nivelul psihologic de băiat la cel de bărbat (maturitatea masculinului)
b. Crearea unui model masculin autentic, diferențiat și complementar femininului autentic.
Obiectivul secundar (dar esențial pe acest drum): Vindecarea RELAȚIEI CU TATĂL. Consecința imediată este îmbunătățirea relații cu Fiul!
Detalii teoretice:
a. Tot mai mulți oameni de știință, observatori ai fenomenelor sociale contemporane (sociologi, antropologi, psihologi), au remarcat prezenţa unei crize acute a masculinității. Psihologic ea se exprimă prin fixarea multor persoane de gen masculin într-un stadiu imatur de dezvoltare. La scară mondială are loc dominanța „psihologiei băieților” asupra „psihologiei bărbaților”.
În explicarea acestui fenomen, într-o primă fază, atenţia cercetătorilor s-a îndreptat către criza sistemului familiei tradiționale ce se manifestă prin dezintegrarea acesteia în urma absenței tatălui. Este ştiut că nu doar abandonul fizic, dar şi cel emoțional al tatălui are repercursiuni negative asupra identității de gen şi de rol a copiilor, atât a fiicelor cât şi a fiilor, generând în același timp şi un fel de infirmitate în a construi relații intime şi pozitive cu cei de gen opus dar şi de același gen.
La un nivel mai profund de înțelegere, putem aminti două mari cauze ale acestei crize a masculinității:
1. Un prim factor constă în dispariția ritualurilor de trecere care îi iniţia pe băieţi în procesul lor de maturizare a masculinității. În trecut acestea existau în toate societățile tradiționale. Ritualurile au fost discreditate şi abandonate. Dar parcurgerea etapelor vârstei biologice nu asigură şi transformarea reală a conștiinței. „Pseudo-inițierile” moderne nu ajută suficient de mult, lucru demonstrat de predominața „psihologiei băieților” în zilele noastre. Semnele acesteia sunt: comportamente abuzive şi violente, atitudini de pasivitate şi slăbiciune, incapacitatea de a acționa eficient și creativ în propria viață, comportamente dependente (alcool, droguri, sex, internet, jocuri), familii destrămate şi infidelități.
2. Un al doilea factor major care contribuie la dizolvarea identității masculine mature este patriarhatul, ca organizație socială şi culturală care a condus şi conduce lumea noastră de cel puţin două milenii, împotriva căruia s-au revoltat mișcările feministe. Patriarhatul este însă o expresie a “psihologiei băieților” şi nu a masculinităţii profunde şi mature. Atitudinile opresive şi abuzive ale reprezentanților acestei forme de conducere nu s-au manifestat doar asupra laturii feminine aşa precum au arătat mișcările feministe ci şi asupra laturii masculine. Dominația patriarhatului s-a bazat pe teamă în toate aspectele sociale. Oamenii se tem unii de alţii, barbaţii se tem de femei, femeile se tem de bărbați. Persoanele de gen masculin erau prinse în capcana de a rămâne imature prin limitarea tuturor posibilităților lor. În lupta pentru putere reprezentanţii patriarhatului se foloseau de constrângeri şi inducerea fricii.
Iată de ce este nevoie de un proces de conştientizare a acestei situaţii, de abolire a competitivității bărbat-femeie şi, mai ales de revenirea la ritualurile de trecere care sa sprijine în tranziția de la etapa adolescentină la cea a maturității.
b. În secolul nostru a fi un bărbat autentic este o mare provocare. Aşa precum am arătat mai sus mulţi copii au fost crescuți doar de mamele lor, in timp ce taţii, din diferite motive nu au contribuit la formarea calităţilor masculine. Modelul iniţierii în maturitate si masculinitate cu susținerea unui alt bărbat matur nu mai există în cultura moderna, ceea ce duce la confuzii in ceea ce priveste inţelegerea masculinității. Adevărul este că, neconștientizând legătura interioara cu forţa lor launtrică, „bărbaţii” adesea confundă masculinitatea cu un comportament de tip dominant agresiv sau cu o atitudine macho. Pe de altă parte ei incearcă să se ridice la nivelul aşteptărilor societaţii moderne dar stereotipurile contemporane legate de bărbatul modern sunt pur şi simplu o capcană. În consecință, ei sunt preocupați de opiniile altora, definindu-se prin intermediul altora, definindu-și respectul de sine prin banii pe care ii câștigă, prin agilitatea sexuală sau statutul social, nereușind să găsească o satisfacție reală şi bucurie in viața de zi cu zi.
Toate acestea se întâmplă deoarece cei mai mulți dintre noi nu suntem bine conectați cu noi înșine, cu nevoile şi cu sentimentele noastre.
Atelierul te va ajuta sa te reconectezi şi să redescoperi puterea interioara a masculinităţii tale şi să simți din interior ce fel de bărbat, tată, soț, lider, fiu sau prieten dorești să fii.
Program:
Acest program creat într-o manieră unică (combinând elemente din: Terapii experienţiale, Constelaţii Familiale, Psihodramă, Şamanism), conține o serie de provocări terapeutice, transformatoare, în acord cu cele două direcţii „a” şi „b” specificate mai sus. În cadrul acestor exerciții, lucrul pe linia paternă transgeneraţională ocupă un loc aparte. Accesarea şi integrarea energiei masculine prin diferite metode constituie matricea de bază în care se desfășoară întreg atelierul.
Prima zi (vineri) a atelierului este destinată reconectării cu energia masculină pură şi puternică a muntelui. „Urcarea pe munte” (o împletire perfectă a energiei masculine cu activitatea spirituală) constă într-o excursie „meditativă şi lucrativă” în munţii Bucegi, pe traseul: Peştera Ialomicioara – Sfinx – Vârful Omu – Peştera Ialomicioara.
Observatie: Ora de plecare în excursie, de la Hotel Peştera: 9.30.
Până acolo vom urca cu autoturismele. Fiecare persoana va avea necesarul unei zile pe munte! În plus un izopren sau o mica salteluță pe care poate să se întindă. Cheltuielile cu excursia nu sunt incluse in taxa atelierului.
Sâmbătă şi duminică atelierul va continua în locaţia Amfiteatrului Bucuriei din Braşov.
În funcţie de starea vremii sau alte elemente imprevizibile, programul poate suferi mici modificări.
Taxa: 630 ron.
Data limită a înscrierilor: 31 August
Taxa pentru participanți între 17-19 ani: 540 ron.
Taxa pentru reluarea atelierului: 510 ron
Înscrierile se fac doar cu plata unui avans de 250 ron!
Avansul nu se returnează daca se renunța după data de 31 August
Traineri: Florin Vancea psihoterapeut experienţialist cu practică de peste 22 ani.
Înscrieri şi alte informații la telefon: 0721488264.
Mai multe detalii pe pagina de Facebook a organizatorului.